Veilig online
Nepnieuws is van alle tijden. Maar met internet is het steeds makkelijker om nepnieuws in omloop te brengen. Soms gebeurt dat onbedoeld, soms is het kwade opzet. Hoe herken je nepnieuws en hoe wapen je je er tegen. Met deze tips van de Bibliotheek helpen we je om het échte nieuws van het nepnieuws te onderscheiden.
Lees je iets zorgwekkends via Facebook of Whatsapp, of hoor je iets van een familielid of buurvrouw? Wees kritisch voordat je het deelt met anderen. Er zijn veel nepberichten in omloop. Dat doen mensen niet allemaal expres. Veel mensen zijn bang en delen vaak nieuws zonder het te checken.
Verder proberen criminelen computervirussen te verspreiden, bijvoorbeeld door phishingmails. En via nepwebshops wordt van alles aangeboden.
Pas op met klikken
Klik niet zomaar op een bericht op social media of in de mailbox, maar ga via internet naar de site van je bank of naar sites van betrouwbare webshops.
Vertrouw je een mail niet, bel dan met het bedrijf of de bank om te checken of het bericht klopt.
Pas op met delen
Nepnieuws kan, zeker rondom gezondheidsthema’s, zeer gevaarlijk zijn. Deel daarom nooit zomaar een bericht dat je ontvangt. Er worden bijvoorbeeld veel nepberichten gedeeld over gezondheidsproducten. Hierdoor kunnen mensen ten onrechte denken dat ze gezond bezig zijn.
Zo check je een nieuwsbericht
Nieuws checken kan bijvoorbeeld door de HALT-methode te volgen, een methode ontwikkeld door Nieuwscheckers (studenten van de universiteit Leiden):
1. Ho!
2. Analyseer de bron
3. Lokaliseer betere berichtgeving
4. Traceer originele context
Door deze stappen toe te passen leer je kritisch naar de bron te kijken en te zoeken naar andere nieuwsberichten die het bericht bevestigen. Op de website van de Nieuwscheckers staat uitgelegd hoe dit moet.
Doe de test
Benieuwd hoe goed je bent in het herkennen van nepnieuws? Doe deze quiz van schrijfster Maria Genova om te kijken hoe veilig je bent.