Cursussen voor computer, tablet en smartphone

Hieronder vindt u alle cursussen en presentaties van Stichtse Vecht Computer Café. De cursussen bestaan uit individuele lessen. In overleg met u plannen we een datum en de cursuslocatie. Presentaties worden in groepsverband gegeven, na 3 aanmeldingen voor een presentatie wordt deze in overleg met de cursisten ingepland. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke cursus(sen) of presentatie(s) u wilt volgen.

U kunt zich hier inschrijven

WINDOWS

Werken met een Windows 11-computer

De cursus bestaat uit 3 onlinecursussen van SeniorWeb: Windows computer bedienen, Basisinstellingen en Werken met Windows 11.
Tijdens de les oefent u op het eigen apparaat of op een laptop van het SCC.
Afhankelijk van uw kennis en vragen zullen 2 tot 4 lessen nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.

Gebruikmaken van sneltoetsen

Om efficiënter en sneller te kunnen werken zijn sneltoetsen handig in gebruik. Daarvoor is de muis of mousepad niet nodig. Ook 'blokken' en 'selecteren' kan snel(ler) en eenvoudig(er). Dit geldt voor alle Office-programma's, maar ook voor andere bewerkingsprogramma's op basis van 'Windows'.
Kosten: € 5,00 per individuele les van 1 uur.

Mappen maken en bestanden ordenen in Windows

In deze workshop leert u hoe u uw documenten en foto's op de computer netjes kunt ordenen met behulp van van nieuwe mappen e.d.
Kosten: € 10,00 voor 1 individuele les van 2 uur.

Windows 10 (of 11) onderhoud

Windows 10 (of 11) loopt doorgaans als een zonnetje, toch is er wel periodiek onderhoud nodig. Windows regelt een hoop automatisch, maar over sommige zaken kunt u het beste zelf de controle houden.
In deze workshop leert u:
- Een back-up maken en terugzetten
- Herstelpunten maken en hoe u de pc naar een eerder moment kunt terugzetten
- Schijfopruiming uitvoeren
- Controleren of Windows helemaal up-to-date is.

Neem bij voorkeur uw eigen laptop mee. U kunt eventueel een laptop van het SCC gebruiken.
Tijdens de workshop kunt u ook vragen stellen over het onderhoud van uw smartphone of tablet. Geef van tevoren door welk merk apparaat u heeft.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.


OFFICE

Basisvaardigheden Excel, Word, PowerPoint (Microsoft Office)

Nadruk komt te liggen op de overeenkomsten tussen deze drie programma's: opslaan, ordenen met behulp van mappen, naam geven/wijzigen, dupliceren e.d. Ook wordt de werkbalk uitgelegd.
Eigen laptop of tablet met MS Office is noodzakelijk.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

Introductie Excel

De ledenadministratie bijhouden van een kaartclub, een enquête uitwerken van de buurtvereniging of de totale reiskosten berekenen van de afgelopen maand: het zijn bij uitstek klussen die met behulp van Excel eenvoudig geklaard kunnen worden.
Tijdens deze introductie workshop leert u de basisbeginselen van Excel en gaat u aan de slag om eenvoudige berekeningen te maken.
U mag uw eigen laptop met Excel meebrengen om op te werken.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

Starten met Word

Voor deze les heeft u Microsoft Word nodig. We gebruiken voor de les de onlinecursus van SeniorWeb 'Starten met Word'. U oefent op uw eigen apparaat of op een laptop van het SCC.
Afhankelijk van uw kennis en vragen zullen 1 tot 3 lessen nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.

Etiketten maken in Word

Tijdens deze workshop leert u met uw bestaande adressenbestand (liefst in Excel) op een eenvoudige en snelle manier hoe u de adressen op de etiketten, maar ook op de enveloppen kunt printen.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

Introductie Libre Office

Libre Office is een gratis pakket met onder andere tekstverwerken en rekenprogramma.
Tijdens deze cursus gaan we uitgebreid in op het deel Tekstverwerken. Wilt u het programma downloaden op uw eigen laptop? Dan helpen wij u daarbij. Tijdens deze cursus wordt niet ingegaan op de overige programma's van Libre Office zoals het reken- of presentatieprogramma.
Kosten: € 25,00 voor 2 individuele lessen van 2,5 uur.


FOTO'S

Foto's in Windows 10 (of 11) in combinatie met Google Foto's

In het kort wordt u uitgelegd hoe u in Windows 10 en in Google Foto’s de foto’s onder meer kunt verbeteren en opslaan. Ook wordt u verteld hoe de opslagruimte in Google Foto’s werkt.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

Fotoalbum maken (Albelli)

Leuke foto tijdens uw vakantie gemaakt? Wat zou het leuk zijn om deze in een fotoalbum samen te voegen. Met Albelli wordt het een hele leuke herinnering.
Kosten: € 25,00 voor 2 individuele lessen van 2,5 uur.

Foto’s maken met de iPhone van Apple en bewerken (op de iPad)

Met de iPad en iPhone kun je snel een foto maken. Maar wist u dat de foto's ook met verschillende apps kunt bewerken en daarna kunt versturen via WhatsApp of op Facebook plaatsen? U kunt met de foto's een mooie diavoorstelling met geluid maken. Tijdens deze cursus leert u hoe je dat op eenvoudige wijze kunt doen.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.


INTERNET & E-MAIL

Internet voor beginners

Het internet is nu zo ingeburgerd, dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Eten bestellen online, de aanbiedingen op Marktplaats bekijken of kijken hoe laat de trein vertrekt, het kan allemaal. Met een cursus internet raakt u stap voor stap vertrouwd met de mogelijkheden van internet. U werkt op uw eigen laptop of op een laptop van het SCC.
Afhankelijk van uw kennis zullen 1 of 2 nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.

Zoeken op internet met de smartphone, tablet of computer

Op internet is alles te vinden. Maar vind je wel wat je zoekt?
We leren u slim te zoeken! U krijgt ook tips over handige apps, die het vinden van informatie nog makkelijker maken.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

E-mailen voor beginners

In deze cursus leert u werken met het mailprogramma van uw keuze (de digitale brievenbus). U leert onder andere e-mail ontvangen, versturen en ordenen. We gaan foto's versturen en ontvangen foto's bewaren. U werkt op uw eigen laptop of op een laptop van het SCC.
Afhankelijk van uw kennis zullen 1 of 2 nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.


TABLET, SMARTPHONE, E-READER

Android tablet / smartphone

De cursus bestaat uit 3 onlinecursussen van SeniorWeb: de Android tablet/ telefoon bedienen, Basisinstellingen en Werken met de Android tablet/ telefoon. Tijdens de les oefent u op het eigen apparaat.
Afhankelijk van uw kennis zullen 1 of 2 lessen nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.

iPad (van Apple) workshop beginners

Tijdens deze cursus ontdekt u de mogelijkheden van de iPad en raakt er helemaal vertrouwd mee.
Voor deze workshop is enige ervaring met de iPad of de computer gewenst.
Kosten: € 25,00 voor 2 individuele lessen van 2,5 uur.

iPad/ iPhone (van Apple) opfris-workshop gevorderden

Voor deze workshop kunt u zelf de onderwerpen over het gebruik van iPad en iPhone aandragen.
We stellen het op prijs als de onderwerpen vóóraf doorgegeven worden, zodat de uitwerking tijdens de workshop op papier uitgereikt kan worden.
Tijdens de workshop kunt u natuurlijk ook nog vragen stellen.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

E-reader

Wat kan ik allemaal met mijn e-reader? Hoe leen ik een e-book bij de Bibliotheek en hoe komt die op mijn e-reader?
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.


SOCIAL MEDIA

WhatsApp (beginners)

Hoe veilig is WhatsApp, hoe stuurt u een foto naar uw contacten, hoe maakt u een WhatsApp-groep, hoe verwijdert u berichten, kunt u bellen met WhatsApp?
Deze WhatsApp workshop is voor iedereen met een smartphone, die meer wil weten over de mogelijkheden van WhatsApp, óók als u nog weinig doet met WhatsApp.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.

Haal meer uit WhatsApp (gevorderden)

In de workshop komen wat handigheden aan bod, het gebruik van emoji's en hun betekenis, ergernissen (en oplossingen) in WhatsApp-groepen, archiveren van chats, privacy en veiligheid, tips om niet in oplichting via WhatsApp te trappen. Neem uw opgeladen smartphone mee.
U kunt aan deze WhatsApp workshop deelnemen als u WhatsApp al gebruikt om zelf een nieuw chatgesprek te beginnen en berichten, foto's verstuurt.
Kosten: € 12,50 voor 1 individuele les van 2,5 uur.


MAC (APPLE COMPUTER)

Starten met de Mac

De cursus bestaat uit de online cursus van SeniorWeb 'Starten met de Mac'. Na deze cursus beheerst u de basis van uw Mac. Tijdens de les gebruikt u uw eigen apparaat.
Afhankelijk van uw kennis en vragen zullen 1 tot 3 lessen nodig zijn.
Kosten: € 10,00 per individuele les van 2 uur.


PRESENTATIES

Digitale nalatenschap

Een plotseling overlijden in de familie? Wat moet u doen met de digitale nalatenschap?
Als iemand komt te overlijden zijn de goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk. Een e-mailadres en telefoonnummer zijn bij steeds meer instanties bekend en nodig voor toegang.

In deze presentatie geven we informatie over de digitale nalatenschap vanuit twee perspectieven: wat u voor uw nabestaanden kunt regelen en wat je als nabestaande kunt doen.
- Wat kunt u zelf regelen? U krijgt informatie die u helpt om uw digitale nalatenschap goed over te dragen aan uw nabestaanden.
- Nabestaande? Wat doet u als nabestaande met de apparaten, accounts, sociale mediaprofielen en abonnementen van de overledene wanneer deze niets heeft overgedragen? Wat is er mogelijk, wat niet en hoe regelt u het allemaal? Er is ruimte om specifieke vragen te stellen.
Kosten: € 12,50 voor 1 les van 2,5 uur.

Werken in de Cloud

Steeds meer mensen gebruiken een tablet, smartphone én computer. Een vraag die vroeg of laat bij iedere gebruiker opkomt: is het mogelijk om op al mijn apparaten altijd al mijn foto's en tekstdocumenten up-to-date bij de hand te hebben? De Cloud biedt die mogelijkheid!
Tijdens deze presentatie krijgt u uitleg over Cloudcomputing. De voor- en nadelen worden behandeld en belangrijke en verrassende toepassingen komen aan bod. Ook wordt uitleg gegeven over veel gebruikte Cloud-diensten zoals iCloud, Onedrive, Googledrive en Dropbox. Er is ruimte om specifieke vragen te stellen.
Kosten: € 12,50 voor 1 les van 2,5 uur.

Veiligheid, privacy, wachtwoord manager

Geef digitale oplichters geen kans!
Cybercrime is de naam voor alle computer- en internet gebonden vormen van criminaliteit en is een groeiend probleem.
Uw veiligheid op internet is niet gegarandeerd. Wat weet u van veilig internetten? En hoe kunt u zorgen dat u veilig internet?
In deze presentatie geeft het SCC op een eenvoudige wijze uitleg over de online internet gevaren waar wij dagelijks bewust/onbewust mee te maken hebben. Maar wij geven ook belangrijke tips, hoe we onze computers beter kunnen beschermen. Er is ruimte om specifieke vragen te stellen.
Kosten: € 12,50 voor 1 les van 2,5 uur.

U kunt zich hier inschrijven